Att segla runt jorden

Det finns många som drömmer om att få segla runt jorden antingen ensam eller tillsammans med sina bästa vänner. Vissa drömmer till och med om att säga upp sig från sina arbeten, ta sitt pick och pack för att flytta permanent till en båt, för att sedan uppleva massor av äventyr på de sju haven. Innan det är dags att göra slag i saken finns det en del saker som behöves göras för att sin dröm ska bli verklighet. Först och främst gäller det att skaffa den nödvändiga utbildningen som krävs för att klara av att segla båten som exempelvis skepparexamen, säkerhetsutbildning på segelbåt, sjukvårdsutbildning, samt gärna någon typ av mekanikerutbildning.

Att segla runt jorden
Att segla runt jorden

Nästa steg är att köpa en segelbåt som klarar av hög sjö och stormar. Det kan vara tröttande men kul att hitta en båt, är man tillika flera stycken kan det bli ännu roliga att hitta den perfekta båtmodellen. Fördelen är att det finns segelbåtar i prisklasser och det också köpa begagnat om verken man själv eller någon av kompisarna har en båt. När ni väl har en segelbåt och alla utbildningar som krävs börjar det roliga att börja planera seglatsen.

Var förberedd

Det kan vara lätt att glömma bort att det krävs att ha pengar med sig under resan runt jorden. Pengarna behövs dels för att få mat, bränsle och liknande, men det bör också finnas pengar till att unna sig saker och ting på seglatsen. Innan båtresan kan man spara pengar i en buffert, ett annat tips är att hyra ut sin lägenhet eller sitt hus under tiden. Det innebär att bufferten hela tiden fylls på varje månad. Under segelturen jorden runt kan det dröja dagar innan det går att se land, vilket gör att det är viktigt att ha förnödenheter som är hållbara och ha tillgång till färskvatten på segelbåten.

Var förberedd
Var förberedd

Det är bra att det även finns mat som inte behöver lagas som till exempel torkad fisk, kött och frukt, proteinbars, knäckebröd, konserbburka, frystorkad mat och annat ätbart som ha lång hållbarhet. Vilket är extra viktigt om det mot förmodan skulle hända något och ni behöver vänta på att få hjälp. Är pengarna slut är det även bra att ha tillgång till förnödenheter för att slippa vara hungrig och törstig. Skulle resan mot förmoda få ett absurt slut, är det också bra att ha extra pengar så att det går att fixa en resa hem till Sverige. Att bege sig ut på havet och njuta av livet är underbart, men faktum är att det faktiskt kan vara farligt. Innan seglatsen är det bra att kontrollera att allt finns som kan tänkas behöva för att öka säkerheten. Flytvästar är ett måste, sedan är det bra att ha med sig en ordentlig förbandslåda, livboj och annan säkerhetsutrustning. Gå in på Sjöfartsverkets guide på nätet för att få redan vad som krävs för att få en ökad säkerhet ombord. Se även till att ha en VHF-radio för att kommunicera med andra sjöfarare och omvärlden.