En känsla av frihet

Ända sedan den första människan kom till har det funnits en vilja och nyfikenhet att utforska världen, sakta men säkert utforskade man vidderna omkring en och fann nya saker att upptäcka och nya vidder att se. Vi har hela tiden tagit oss framåt med en vilja att kunna se andra platser och sedan återvända hem. När man tillslut mötte på havet, vilken man inte kunde gå runt, kom nyfikenheten på vad som fanns på andra sidan. Man lärde sig bygga olika konstruktioner för att ta sig över vattnet och tillslut uppfann man båten. Man lärde sig bygga stora skepp som kunde segla över tuffa vatten, många fick mista livet för att försöka utforska det okända men ändå så klarade vi av att ta oss till andra sidan tillslut.

En känsla av frihet

Många valmöjligheter

Idag är båtar inte alls lika ovanligt som då, många privatpersoner äger mindre båtar som används för fiske. Många har valt båtar som det sätt de väljer att spendera sin semester, som med husvagnar och husbilar ger detta en möjlighet att se fler än ett ställe under den lediga tiden. Man är inte heller begränsad till ett semesterfirande i bara Sverige, båten kan man styra utomlands. Vare sig man är van båtmänniska eller inte kan jag garantera att tanken på att lägga till vid en hamn i klarblått vatten är något som lockar de flesta. I Sverige blir det oftast ganska kyligt när vinden drar förbi även om det är mitt i sommaren, i ett varmare klimat välkomnar man kanske vinden på ett annat sätt. Mitt i den hetta som annars råder är en vindpust lika svalkande som en god drink i hettan på en varm strand.

Långfärdsresor

Långa resor på en båt är långt ifrån allas melodi, men friheten som infinner sig när man någonstans i ett blått hav utan en annan båt i sikte kan njuta av sitt morgon kaffe långt ifrån all stress. Den friheten är svårslagen, men den går förmodligen att jämföra med en sommarhusägare som kliver ut på sin alldeles egna altan en varm sommarmorgon med kaffet i hand och ser ut över sitt smultronställe. Eller för camparen som kliver ut i ett förtält som ännu inte värmts upp helt efter natten och kikar ut över den länga med andra vagnar som kantar gatan.

Med packningen i båten

Ja alla har vi olika uppfattning om vad som är frihet och avkoppling, men båtfolket har en liten fördel. De kan ta sig från en kontinent till en annan utan flygresor och en massa krånglig packning, istället har de sina saker på plats medan de sätter kurs mot nästa destination. Inga tider finns att passa, inga klara mål måste vara uppsatta. Är du mitt på havet kommer ingen ordningsvakt och ber dig vara tyst, här finns ingen som kan höra om du skrattar för högt. En annan stor bonus är de otroliga djurlivet i vattnet man kan få syn på, för hur häftigt vore det inte att segla bland lekfulla delfiner en solig dag. Eller se de där valarna som är uppe vid ytan och vänder, det om något signalerar frihet.

 

Med packningen i båten