Kapplöpningen för alla

Även om America´s Cup är den största seglingstävlingen som finns i världen och även den äldsta tävlingen av de alla, så är den något för stor för att hållas i Sverige. Men det innebär inte att seglingen blir bortglömd här, det finns ett antal tävlingar i Sverige som riktar sig till just seglare och vi har en del duktiga sådana. Men för att delta i denna typ av tävlingar så måste man inte vara en av dessa fantastiska seglare som är så bra att de deltagit i OS, även hobbyseglare kan delta i dem. Gotland runt är förmodligen den mest kända av de svenska seglingstävlingarna, tävlingen som går av stapeln i månadsskiftet juni-juli har sin början i Stockholms skärgård och finner sin väg ut på Östersjön, runt Gotland som faktiskt tävlingens namn skvallrar om, och sedan tillbaka in i Stockholms skärgård igen. Sedan 2011 har man börjat omtala tävlingen som ÅF Offshore Race, detta är egentligen samlingsnamnet för regattan som innehåller två kortare kappseglingar också, men i folkmun är och förblir det Gotland runt.

Pokalens eviga mästare

Ända sedan 1920-30 talet så har Visbyseglingen arrangerats, en tävling som anses vara en föregångare till Gotland runt. Detta var en populär kappsegling där större R-båtar tävlade tillsammans med Skärgårdskryssare, arrangerad av KSSS med en bara från Sandhamn ner till Visby där ett uppehåll väntade innan färden tog en tillbaka till Sandhamn utan att ha rundat Gotland. Den allra sista tävlingen av detta slag gick av stapeln 1939, detta år erövrade Jacob Wallenberg, en välkänd man inom näringslivet som vann tävlingen många gånger, pokalen åter igen och fick behålla denna.

Flyttad start

Men den första tävling som faktiskt rundade Gotland arrangerades redan 1937 av KSSS, i denna deltog 42 yatcher från Tyskland, Sverige, Polen, Finland, England, USA och Litauen. Under 250 distansminuter skulle man ta sig från Visby, ner till Ölands norra grund, vidarerunt Hoburgen, motsols ta sig runt Gotland och den Gotska Sandön för att sedan ta sig i mål igen i Visby. Detta var länge rutten för denna tävling och starten flyttades till Saltsjön först 2011. Sedan dess har man kunnat se tävlingen från klippor och kajer i Stockholm.

Under slutet av 1900-talet skedde en stark utveckling av olika typer av segelbåtar och andra båtar som är avsedda för just ren kappseglingstävling, detta innebar att Gotland runt behövde utvecklas till det som idag består av fem olika banor och 8 olika båtklasser där den kortaste banan består av 179 distansminuter och den längsta på hela 653 distansminuter.

Kungligt nöje

Denna tävling är som sagt till för alla som vill delta, detta blir tydligt när man ser att självaste Kung Carl XVI Gustaf har deltagit i tävlingen ett flertal gånger, även Prins Carl Philip har gjort honom sällskap ombord. Detta är dock inte de enda kungligheterna som varit med, den norske kungen Harald V av Norge är en frekvent deltagare i tävlingen och har tillsammans med sin besättning haft stora framgångar, framförallt då han 2005 vann sin klass i Gotland Rut och dessutom blev Europamästare i IMS.