Navigeringsverktyg

Havet är en otrolig plats, där man får njuta av miljön och naturens otroliga krafter. Att vara ute till havs kan vara farligt eller helt underbart med vackra utsikter och underbara upplevelser. För att ge sig ut till havs finns det vissa grundläggande krav som måste uppfyllas. Man måste ha ett fordon som klarar den tur man skall ge sig ut på. Oavsett om det är en dagstur i innerskärgården eller om det är en seglats över öppna hav är det viktigt att båten är rustad för detta och inte går sönder på vägen.

Vissa båtar lämpar sig helt enkelt inte till att ge sig ut på allt för farliga turer. En annan sak man måste kontrollera innan avfärd är att man har allt det material som kan komma att behövas. Har man med sig tillräckligt med proviant? Har man tillräckligt mycket säkerhetsutrustning? En annan mycket viktig faktor att ha koll på är vilket väder som kommer att råda när man ger sig ut. I vissa fall måste båten anpassas till hårdare förhållanden medan det ibland går att bara ta med sig solkräm. Till havs är man otroligt utelämnad till naturens krafter vilket sätter krav på den som ska föra båten att ha koll på och följa väderleken redan innan man ger sig ut.

Om navigation

En annan sak som kan vara livsviktig under en tur är förmågan att navigera. Ifall man håller till nära land finns det mängder av teknologiska hjälpmedel, exempelvis GPS, men det finns alltid en risk att man skall hamna i en radioskugga eller att teknologin skall lägga av. Detta är anledningen till att de allra flesta som skall ge sig ut på havet bör ha grundläggande kunskaper kring navigation.

Att navigera innebär att man orienterar sig till havs, och detta kan göras med många olika metoder och hjälpmedel. Genom att nyttja ett sjökort, en passare, en sextant och en kompass kan man ta reda på sin exakta position och hålla sig borta från diverse undervattensfaror. Navigation är svårt ifall man inte lär sig grunderna. Det första steget för att kunna använda ett sjökort är att lära sig hur de är uppbyggda och vad de olika symbolerna står för. Ett sätt att lära sig detta är genom självstudier men det finns också diverse kurser där detta gås igenom mer noggrant och effektivt.

Navigeringsverktyg

Navigeringsverktyg

Navigationsbestick finns i olika modeller och material. Den som är van vid att använda dem och tycker att de är bra och använder dem flitigt kan köpa bestick i fina, ganska dyra material. De som är mindre vana och använder besticken mer sporadiskt kanske snarare bör hålla sig till de billigare modellerna i plast som man inte behöver vara lika orolig för att tappa.

För att ge sig ut över haven på ett tryggt sätt ställer krav på rorsmannen att ha koll på såväl sin båt, sin besättning, väderförhållanden och på hur man navigerar. Det finns mycket material som lämpar sig mer eller mindre bra för den erfarne navigatören, men genom att gå en kurs i navigation kan man hämta kunskap som kan komma att bli livsavgörande i en kritisk situation!