Offshore båtar – del 1

Segelbåtar gjorda för havet är de ultimata offshore segelbåtarna. Dessa är gjorda för långdistans ocean segling, de besätts ofta av seglare som bor på båtarna. Dessa människor har lämnat livet på land bakom sig och bestämt sig för att bo på båten och på så sätt kunna resa runt på äventyr. Detta kräver just båtar avsedda för havet, en typ av båt som European Commission´s Recreational Craft Directive (RCD) beskriver så här: ”designade för förlängda resor där förhållandena kan överstiga en vindkraft på force 8 på Beaufort Scale (över 40 knop) och våghöjderna kan nå 4 meter och uppåt, fartygen är i stort sett självförsörjande.”

Offshore båtar – del 1

Höga vågor

Med tanke på att den signifikanta våghöjden är ett medel av de högsta 30% av alla vågor och individuella vågor kan bli dubbelt så höga, så är det inte konstigt alls att havs segelbåtar och dess besättningar måste vara förberedda för i stort sett vad som helst som vattnet kan skicka åt deras håll. Med  tanke på att sannolikheten av assistans mitt ute på havet i stort sett är lika med noll så måste dessa båtar och deras besättning vara självförsörjande och utrustade för alla nödsituationer.

Plats för mat

Ska man köpa en sådan här båt kan det vara bra att veta vad det är man bör leta efter. Båten behöver ha ett stort förvaringsutrymme i båten där man kan förvara den stora mängd reservdelar och utrustning man behöver ha med, tillsammans med proviant och sötvatten för en månad eller mer till sjöss. Detta gör det osannolikt att en båt som är mindre än 38 fot kommer vara tillräckligt stor för en sådan tur till sjöss. En båt som är 42-45 fot lång vore en perfekt storlek om man som ett par tänkte ge sig ut på en tur, detta skulle ge ett tillräckligt stort utrymme för att kunna bo själva och ha tillfälliga gäster eller ytterligare besättning.

Olika fördelar

En del kryssnings par väljer dock båtar som är större än dessa och är designade för just mindre besättningar, dessa är de par som har lite djupare fickor att ta ur. Den munvattnande Apogee 50 från Chuck Paine och Steve Dashews Sundeer 64 är bra exempel på hur dessa fullblods prestanda segelbåtar. Deras lätta och lättmanövrerade skrov innebär att relativt smala och lätthanterliga riggar är beroendes att köra dem på maximal skrov fart. Men samtidigt som det stämmer att en stor och bra segelbåt alltid kommer vara den mer sjövärda när man jämför den med en bra liten segelbåt, då är det ett väldigt stort misstag att välja en som är alldeles för stor för att man som ett ensamt par ska klara av att hantera den själva.

Apogee 50

Investera praktiskt

Har man lite bättre ekonomiska förutsättningar så är det så klart lätt att köpa något som visar att man har råd, det skulle förmodligen jag också göra om jag hade den möjligheten. Men blir man för djärv i det valet så kan det sluta med att man absolut inte klarar av det man har köpt och istället blir fast med en semester tur som båda svär över. Vill man spendera pengarna kan man istället välja att lägga dem på inredningen av en mindre båt för att lyxa till den lite extra och skapa en fantastisk miljö där man kan koppla av och bara njuta av den guppande sjön.