Rikemans nöje – del 1

Vid tanken på yachter  dyker de böljande vita seglen upp som styrs av en stadig skeppare medan Hemingway´s macho huvudpersoner dyker upp som inspiration med orden ”En man är aldrig vilse till sjöss”. Denna vision är så klart långt ifrån den nuvarande kontrasten till elitsegling under America´s cup, en 165 år gammal seglingstävling som har tagit detta till en ny nivå. Nu mer är denna tävling som en korsning mellan adrenalinet i X Games och den face-off som formel 1 innebär, precis som modern motorsport har seglingen som sport tagit ett steg in i den vetenskapliga världen.

Ett väloljat maskineri

När Team Oracle USA skulle förbereda båten från utgångsplatsen ni Battery Park på Manhattan så såg detta team klätt i nylon fullt med sponsormärken ut som en väloljad maskin, nästan matematiskt uträknat i varje rörelse. Den 45 fot långa katamaran AC 45 moniker vad bara hårda linjer och hotfulla höga segel, en best redo att ta sig an dess utmanare. Den extraordinära design av dessa båtar är inte bara till för ett snyggt utseende, de är även konstruerade att maximera aerodynamiken i båten vilket ger dem den övernaturliga förmågan att hoppa på vattnet som en skolklass av festande barracudas.

Flygande båtar

De senaste åren har sporten genomgått en massiv transformation, mycket tack vare ankomsten av hydrofolier kända som daggerboards. Genom att minska drag och engagera krafter så lyfter dessa daggerboards fartygens skrov upp ur vattnet,  ökar farten och gör så båten börjar skumma på ytan och i stort sett flyga genom luften ridandes på både vågor och vindar. Det är nästan orättvist att kalla dessa flygande maskiner för båtar när de går på full kareta, hastigheterna har ökat sedan daggerboardsen kom till och det verkar inte finnas några tecken på att stanna där de är nu.

En sport för de rika

Det är mixen av att vara på gränsen tillsammans med den förhistoriska härkomsten som har gett seglingen sin kulturella kännedom, och New York är framför allt en speciell historisk plats inom sporten med sina gigantiska skyskrapor. Tyska sjömän seglade som ett tidsfördriv under 1600-talet, det var samtidigt som de första tyskarna nådde New Yorks hamn. Från den allra första början var yachtning en sport endast för de lite rikare människorna, tillhörde man en lägre klass hade man helt enkelt inte råd med det. Den exklusivitet som skapades var en av de saker som gjorde att man lockades till sporten, i en upplaga av tidningen The Lotus Magazine beskrev man själva ordet yacht som en mix av tysk härledning och från det norska ordet jaegt, ett ord som signalerade transport av en kunglighet eller en person av distinkt rank. Bara det skvallrar om hur exklusivt det var att ens få sätta sin fot på en sådan båt, rika män höll huvudena högt i skenet från de avundande blickarna. Men det finns rikedoms sporter än idag, man kan se hur människor som brinner för sporter utan att ha den senaste utrustningen eller råd med så mycket annat blir nedlåtande blickar från de som har råd att betala sin väg framåt.