Segelbåtens typer och utrustning – del 1

 Man skulle kunna säga att det endast finns två typer av segelbåtar i grunden, de man kryssar med och de man tävlar med, ja man kanske skulle kunna kasta in de där cruiser-racer hybriderna som svävar på gränsen till de båda två. Där tävlingsbåtarna i stort sett offrar allt i jakten på prestanda så måste cruising båtarna vara mer av en kompromiss. För ett litet team, vilket kryssar båtarna ofta är, så är de goda hanteringsmöjligheterna viktiga. Ett dåligt segeltrim bidrar så klart mycket till en dålig hantering av båten, men en del segelbåtar går emot alla försök att få det hanterbara på ett accepterat sätt.

Segelbåtens typer och utrustning – del 1

Olika ändamål

Sådana tröttsamma fartyg är motsatsen till en bra segelbåt, oavsett hur fina de må vara på andra sätt eller den utrustning de har. Dock så är det inte bara hanteringen av båten som är viktig när det kommer till segelbåtar gjorda för offshore kryss, dessa bör också ha en komfortabel och lugn rörelse. Storleken är, vad man än må säga, viktig när det kommer till segelbåtar. Man vet aldrig hur snällt havet kan tänkas vara och större segelbåtar hoppar omkring mindre på vattnet om det skulle bli lite tuffare vatten. En båt avsedd för helgsegling är ingenting man kan förvänta sig kunna jämföras med en större båt avsedd för havet. Det är dessutom ett oundvikligt faktum att när vattnet blir tuffare så kan tyngre och smalare offshore båtar med längre överhängen vara mer bekväma än de små kryss båtarna som är platta undertill.

Olika krav

Men frågan är vad vi egentligen vill ha ut av våra kryss segelbåtar?

Ja det svaret varierar så klart från person till person, en del tycker att en inkopplad tvättmaskin är en viktig del  på en ordentlig båt. Sen finns det de som anser att seglingen mer ska likna camping än en lyxhotell upplevelse. Detta är så klart precis samma sak om man pratar om hur man spenderar semestrar på andra sätt. De som äger stugor har precis lika olika krav där, en del vill bo i ett gammalt torp där de får hämta vatten i brunnen medan andra vill ha både rinnande vatten, en vanlig toalett och en skön dusch inomhus. I tält kan man idag ha det precis lika lyxigt som på ett hotell, allt beror å hur man som person vill ha det på sin semester.

Tänk efter

Men tillbaka till båtar, även om det är bekvämt att ha en del lyxvaror och teknik så kräver dessa elektricitet, detta leder till en extra belastning för ditt generator system. Har man tur nog att man provar ut en offshore båt så kan det vara lockande att välja alla ”användbara” saker i båten, men då bör man först och främst fråga sig själv: ”Behöver jag verkligen detta eller är det bara något annat som kan strula och ta upp min dyrbara seglingstid med underhåll och reparation?” Risken finns att du kommer fram till hur onödig den produkten egentligen är och väljer bort det. Ska man iväg på semester, oavsett på vilket sätt man väljer att spendera det, är en sak viktig: Ta tid för bara dig själv och det du tycker om.

Tänk efter