Segling i Afrika

Afrika har en otroligt lång och vacker kust, som sträcker sig hela 2800 mil. Det är som att ta hela Sveriges längd 17 gånger. Dessutom möter Afrikas kust ett flertal olika hav; Medelhavet, Atlanten, Indiska oceanen och Röda havet. Som du säkert förstår, finns det alldeles fantastiska och unika möjligheter med att segla längst med Afrikas kust. Och seglats har det gjort väldigt länge. Den gamle grekiske historikern Herodotus (484 f.Kr.) har återberättat att feniciska sjömän seglade till och runt om Afrika redan 600 år f.Kr. efter order av den egyptiska konungen Neko.

Exotiskt hav, sjöar och djurrike lockar

Fler och fler personer lockas av tanken på att segla i turkosblått vatten, i ett behagligt klimat. Dessutom frodas kustremsorna i Afrika av en blommande natur och vackert djurliv. Det är vanligt att svenskar seglar söderut via Portugals kust och vidare ner mot Afrika. Ett alldeles fantastiskt ställe att segla till och stanna till på är Bazaruto i Mocambique. Landets kust är hela 250 mil lång och bjuder på kritvita stränder och öar som inte är överbyggda och turistiga. Trots att landet har en oerhört lång kust så finns det även sjöar och floder som det går att segla på. Bland annat den berömda Nilen där man vanligtvis seglar i en så kallad Felucca, en segelbåt i trä. Ett flertal företag erbjuder även organiserad segling och uthyrning av utrustning.

Sjörövare fortfarande ett hot

pirater

Under många sekel har Afrikas kust haft problem med sjöröveri. Även om sjöröveri har varit olagligt under många hundra år, har det inte stoppat piraterna. Dessvärre kvarstår problemet än idag. Utanför Kenya och Somalia har problemen varit som allra värst – större fartyg, privata segelbåtar och andra båtar har kapats av beväpnade pirater och hållits som gisslan mot en lösensumma. Allt som oftast är fokuset på handelsfartyg då det är de som ger avkastning vid lösensumma. Runt Somalias kust tog sjöröveriet fart på riktigt under 90-talet, då landet saknade en duglig kustbevakning. Detta gjorde att fartyg från hela världen bedrev illegal verksamhet i landets farvatten och fuskade bland annat med fisket. Somalierna ville försvara sig och sitt fiske och tog hjälp av diverse vapen. Efter ett tag insåg de att sjöröveri gav bättre utdelning än fisket. Faktum är att sjöröveriet är en miljardbransch – under 2010 uppgick kostnaderna för bland annat lösensummor till hela 62 miljarder kronor.

Olika typer av afrikanska segelbåtar

Det finns en rad olika typer av afrikanska segelbåtar som funnits med under en lång tid. Det allra vanligaste är att de är gjorda i trä. Ngalawa är en traditionell segelkanot, som allt som oftast är cirka 5-6 meter lång. Oftast används den för kortare sträckor och det är inte ovanligt att den även används som fiskebåt eller för att transportera diverse gods. Ngawala är vanligast i Zanzibar och Tanzania. En annan vanlig segelbåt är Dhow – en betydligt större segelbåt än Ngawala. Dhow-båten har ibland fler än en mast och färdas oftast i Röda havet eller Indiska oceanen. Segelbåten har ett långt och runt skrov och används inom handelsbranschen och fraktar ofta tunga föremål som till exempelvis frukt.