Segling i framtiden

Hur seglingen kommer att se ut i framtiden är omöjligt att säga men det går alltid att spekulera kring vad tekniken har att bjuda oss. Allt går väldigt fort fram och bara de senaste 20 åren kan man se hur exempelvis teknologin i snabb takt har utvecklats till något man inte trodde var möjligt.

Många tror att dagens segel kommer att vara helt utbytt mot uppblåsbara segel. På så sätt blir den totala vikten på båten mycket lättare och det finns möjlighet att ha med extra segel utan att båten blir tyngre föar det. Det finns innovatörer som idag har detta som mål och arbetar stenhårt för att få fram det, om det är framtiden återstår att se. Dagens navigationssystem är redan avancerat men med tanke på hur snabb takt som teknologin utvecklas kan man räkna med att det också här kommer ske förändringar. Det kommer att bli både säkrare, enklare och bättre att navigera från en punkt till en annan. Kanske uppdateringar med väder och liknande kommer att vara helt annorlunda vilket kommer kunna erbjuda en mycket mer säker segling för de som ger sig ut.

Båtens skrov och material är idag utvecklat och väldigt enkelt, men det finns alltid möjlighet att utveckla. Kanske skrovet i framtiden till stor del kommer att vara genomskinligt så att man på samma gång får möjlighet att njuta av livet  under ytan när man är ute och seglar i klart vatten.

Börja med båtar

Har man ingen vana alls av båtar men önskar att komma igång är god idé att kontakta den lokala båtklubben. Där kan man komma i kontakt med entusiaster som gärna tar sig an intresserade personer och kan hjälpa till att berätta om grunderna på sjön eller havet. Ska man sedan köpa en båt kan det dessutom kännas både tryggt och bra att få råd av personer som är väl insatt i ämnet. Vad är det för skillnad i arbetsinsats då det kommer till en liten plastbåt eller en träbåt? Vad finns det för för- och nackdelar med att styra båten fram eller bak.

Börja med båtar

Känner man sedan att man är intresserad kan det alltid vara bra och gå en kurs i navigation. Där får man lära sig att både läsa sjökort och hur man navigerar efter en karta vilket kan vara bra att kunna om tekniken någon gång skulle ge upp på en och man är lämnad helt till en karta.

Sjökort kan berätta mycket information som är bra att vara medveten om. Grunda områden, stenar och liknande är utsatt och det är inte något som man vill köra på. Innan man ger sig ut är det dessutom viktigt att veta hur man agerar och vad man ska göra. Är man beredd redan innan något faktiskt händer kan det rädda liv den dag olyckan väl skulle vara framme. Sjöräddningen är en organisation som ofta gör stora insatser när båten gått på grund och personer behöver hjälp på ett eller annat sätt. Se till att veta hur man larmar dom!