Segling i Höga Kusten del 1

Det finns platser i Sverige där man kan sega runt i oändlighet och bara hitta nya platser att lägga till för övernattning varje natt. Höga Kusten är en sån plats. Att segla i världsarvsmiljön Höga Kusten är som att öppna en stor påse smågodis där man upptäcker ena favoriten efter den andra. Helt enkelt fantastiskt!Det absolut bästa alternativet är att kombinera seglingen med vandringar och upptäcksfärder på land.

Segling i Höga Kusten del 1

Lugnt tempo

Om man tror att alla hamnar är överfulla nu för tiden så bör man bege sig till Norrland. Där kan man helt enkelt välja om man vill träffa en massa folk när man lägger till för övernattning eller om man vill vara ensam med naturen. Båda har sin tjusning och det är underbart att kunna välja. Avstånden är heller inte så långa så det är lätt att vara impulsiv om man ångrar ett ställe. Om vi börjar med Härnösand så är det givetvis en plats där man vet att man kommer att träffa på människor. Där finns en stadskärna med restauranger, likväl som ett Mc Donalds nere vid vattnet mellan centrum och tågstationen.Om man har barn med sig är det en garanterad succé att besöka teknik-lekpalatset Technichus som också ligger nära vattnet. För övrigt nära en trevlig lekpark också. På Technichus kan man lägga några timmar för att barnen ska få tid att upptäcka, busa och lära sig. Finns en massa roliga experiment där.

Vålån

Vålån ligger strax norr om Härnösand, i den nordliga delen av sundet mellan fastlandet och Hemsön. Kommunen har placerat en flytbrygga där och det finns en trevlig grillplats. Det är inte omöjligt att man kommer befinna sig ensam där. Vill man ut och röra på sig lite så finns det en promenadstig runt ön, vilken är markerad så man kan hitta. Den del av leden som går längs stranden på den norra sidan ön är omväxlande och vacker. Där finns såväl lummig lövskog som ljuvligt vackra strandängar. En fin gästhamn var den som fanns i Lövvik, den ligger i Storfjärden som är sista fjärden innan man kommer in på Ångermanälven. De har gjort det enkelt så man lägger betalningen i en låst plåtlåda eller så kan man swisha. Stugan erbjuder såväl vedbastu som wifi, övernattningsrum  och toalett. Riktigt bra ställe. I Berghamn finns en gästbrygga med plats för sju båtar. Även där finns en vedbastu och en stuga. Det är en mysig liten fiskeby som även har ett kapell. Kanske vill man ha lite puls sedan? Då kan man bege sig till fiskeläget Norrfällsviken. Där finns det mesta. En camping, ett hotell, restauranger, minigolf, pool, fin lekpark och party, åtminstone under högsäsong. På restaurang Fiskevistet kan man under helger äta en fantastisk buffé med inriktning mot fisk och skaldjur. Det brukar vara gott om båtturister i Norrfällsviken men ändå aldrig så att man upplever det som trångt. Bönhamn är ett annat litet fiskeläge man kan besöka. Det ligger vackert inbäddat bland klippor och har ett mysigt litet café sommartid. Härligt ställe att hänga på och missa inget tillfälle att köpa rökt sik om du hittar!

Vålån