Segling i Höga Kusten del 2

Den mäktiga Höga Kusten-bron kan man bara inte missa. Gästbryggan kallad Hornö brygga ligger placerat där färjan lade till innan bron byggdes. Vid gästbryggan finns färskvatten, TV, kök, land-el, övernattningsrum och dusch. Här finns två väldigt bra matställen med hög kvalitet på maten, Höga Kusten hotell och Hotell Björkudden (där det sägs spöka för övrigt).

Segling i Höga Kusten del 1

Hotell Höga Kusten

Uppe vid Hotell Höga Kusten finns en massa trevligheter för barn och fina utkiksplatser. Innan man beger sig längre ut i skärgården så kanske man behöver inhandla diverse saker, det kan man göra i Docksta. Det finns affär och en mack och vägrestaurang. Vid hamnen i Docksta finns ett fint rum för umgänge och där står nog kaffepannan på dygnet runt. Vill man ta sig till Skuleberget eller se andra platser runt Docksta så finns cyklar att hyra. Här finns även hållplats för kustbussen som kör E4:an mellan Umeå och Stockholm. Hållplatsen är direkt vid gästhamnen så det är enkelt om man har någon som ska kliva av eller på för att ta sig vidare.

Mjältön

En tur ut till Sveriges högsta ö, Mjältön, bör man inte missa. Det går en utmärkt vandringsstig från Baggviken och upp till toppen, 236 meter över havet och en helt fenomenal 360° utsikt. Vandringen tar strax under en timme, glöm inte att ta med en sten från stranden och placera högst uppe på röset på toppen. På det sättet blir ön högre och högre hela tiden. Baggviken ligger på Mjältöns västra sida och den är en underbar, lagunliknande vik där Örnsköldsviks kommun placerat ut två rejäla flytbryggor samt iordningställt riktigt fina grillplatser. Det finns även både vedbastu och mulltoa. Betala en femtiolapp i plåtlådan så får du tillgång till allting. Höga Kusten gör verkligen skäl för sitt namn, på en del platser kan man ha en bergsida direkt bredvid båten och sen under en är djupet 50 meter. Hisnande känsla!

Malmön och Fjälludden

Malmön erbjuder en väl skyddad naturhamn där det finns en härlig, långgrund sandstrand. Det finns även vandringsstigar med storslagna vyer och möjlighet att bada från klippor. Malmön har en fantastisk kvällssol som passar utmärkt för en helkväll med bastu, bad och grillning. En riktig liten pärla. Bastun ser man till att tända upp själv och sen betalar man en liten slant för det. Sandviken på Malmön, som finns vid utloppet av Örnsköldsvik, är ett trevligt utflyktsmål för badentusiaster och båtfolk. En annan sån liten pärla inte långt därifrån är Fjälludden på Genesön (fastlandet). Där har kommunen byggt en helt fantastisk anläggning med bryggor, badstege, grillplatser, vedeldad bastu, stuga med kamin och långt matbord samt rejäl grillplats vid stugorna med många sittplatser runt. Vid både bastustugan och den andra stugan finns det bord och bänkar utomhus på altandecken. Alla stugor och grillplats och bryggor är sammanbyggda genom ett trädeck, så smidigt! Det finns torrtoa och oftast en darttavla uppsatt för den som vill spela. Hela anläggningen är dessutom handikappanpassad. Solnedgångarna från Fjälludden är oslagbara, ett nattbad från klipporna kanske?

Malmön och Fjälludden