Segling i Höga Kusten del 3

I hela Höga Kusten finns det gästhamnar av bra kvalitet i princip överallt. Det har satsats rejält på skärgården i området med såväl kommuner som Länsstyrelsen involverade. Resultatet är tydligt, antalet välskötta gästhamnar har ökat liksom tillgänglighet och information. Servicen är oftast väldigt bra, från när man behöver hjälp med att planera en tripp till de enskilda platser som har personlig service. Seglar man i Örnsköldsvikstrakten så finns det en massa otroliga öar och platser att besöka, bara någon timme bort från centrum.

Segling i Höga Kusten del 3

Örnsköldsvik – gästhamn mitt i stan

Örnsköldsviks gästhamn är väldigt fräsch och välskött. Den ligger direkt inne i stan och har en trevlig omgivning av restauranger och hotell. Det gör att man kan passa på att unna sig en hotellfrukost någon morgon om man vill lyxa till det. Både Hotell Statt och Elite Plaza Hotel finns i direkt anslutning till hamnen. Ligger man i Örnsköldsviks hamn så kan man passa på att njuta lite stadspuls och trevlig shopping. Fredagar och lördagar är det full fart på flera av restaurangerna nere i hamnen, dock aldrig så det blir störande. Både Bishops Finger och Allstar ligger där i hamnen och en italiensk restaurang samt lite annat. Örnsköldsvik är trevligt att upptäcka till fots. Vill man läsa lite dagstidningar eller använda en dator så finns stadsbiblioteket i byggnaden Arken som också ligger i hamnen med en stor, pampig stentrapp upp direkt från decket invid hamnen. Vill man äta på en trevlig restaurang kvällstid kan man bege sig upp till Varvsbergsrestaurangen som har utsikt över hela stan och hamninloppet.

Trysunda – kanske Sveriges vackraste ö

Befinner man sig i Örnsköldsvik finns det två öar man bara inte kan missa, Ulvön och Trysunda. Trysunda är ett pittoreskt gammalt fiskeläge med en underbar liten vik kantad av fiskebodar. Det finns en gästhamn och både handelsbod och vandrarhem. Gillar man vackra vyer, sandstränder och upptäcksfärder så är Trysunda perfekt. Man brukar höra att stämningen på Trysunda är riktigt härlig och det stämmer. Det finns även ett litet kapell från 1600-talet och flera förstklassiga sanstränder runt ön. Även en mindre strand direkt i anslutning till gästhamnen. Det finns en vandringsled på fyra kilometer runt ön och där kan man få uppleva allt en naturälskare kan önska sig.

Trysunda – kanske Sveriges vackraste ö

Ulvön

Inte långt från Trysunda hittar man det som kallas Bottenhavets Pärla, Ulvön. Ulvön består egentligen av två öar med ett sund emellan och det är i det sundet som Ulvöhamn ligger. Ett gammalt fiskeläge som har lyckats med konststycket att både behålla det genuina och samtidigt satsa på modernitet och bekvämligheter. Ulvö Hotell är ett toppklasshotell i allt från rummens inredning till utbud och kvalitet i restaurangen. Utanför restaurangen där gästhamnen ligger så finns det både pool och beachvolleyplan. Här bör man stanna någon natt för att uppleva allt som erbjuds. Ön är relativt stor och att ta sig över till andra sidan av ön är en bra idé. Det finns även ett gammalt kapell från 1600-talet som har guidade visningar sommartid. Allt finns på Ulvön, missa inte en vandring upp till Lotsberget där vyn är helt otrolig.