Segling i Kroatien

Med en magnifik kustlinje, klart vatten och fantastiska stränder bör man inte missa Kroatien om man gillar segling. De mer än 1000 Öarna är unika i världen, kusten är dramatisk och oförstörd. Trots att fler och fler hittar till Kroatien så finns fortfarande möjlighet att hitta egna vikar att förtöja båten, även under högsäsong.

Segling i Kroatien

Öar en kort segling bort

Split är den näst största staden i Kroatien och mitt i den kroatiska kusten är Split det bästa stället att starta en segling eftersom de mest kända öarna Korčula, Hvar och Brac bara är en kort segling bort. Split är en fantastisk stad med en fantastisk historia. Den är som ett levande museum, den gamla staden och Diocletians palats måste man uppleva. Det finns en internationell flygplats i närliggande Kaštela med flyg till alla större europeiska städer. Om man har en vecka på sig att segla så är det en bra idé att segla från Split till Dubrovnik eller tvärt om. Då får man se alla Kroatiens mest berömda öar och de fantastiska städerna Split och Dubrovnik. Avstånden är korta mellan öarna ofta tar det bara någon timme att segla mellan destinationerna så man hinner uppleva dem ordentligt. Har man två veckor på sig kan man istället börja längre norrut i Zadar och kryssa söderut till Kotor i grann Montenegro.

Vacker gammal stad

Dubrovnik är en av de mest attraktiva muromgärdade städerna i världen med vackra gågator för att ta sig. Ta linbanan upp på berget på baksidan av staden för fantastisk utsikt över gamla stan och kusten. I Dubrovnik bör man inte missa en utmärkt restaurang som heter Nautica på vallarna i den gamla staden. Där finns även en nattklubb som heter Revelin, som ligger i en 1400-tals fästning.” Undvik Dubrovnik när de stora kryssningsfartygen kommer dit, några av fartygen rymmer 3.000 passagerare som fyller gatorna och gör det löjligt trångt. Det är därför en bra idé att kolla upp innan.Båtsäsongen i Kroatien börjar i maj håller på fram till oktober. Vädret är vanligtvis fantastiskt, med vackra soliga dagar. Havet börjar bli varmt i början av juli och är på sitt varmaste i slutet av augusti. Den bästa månaden på året för segling i Kroatien är september, då är det lugnare på turistfronten med.

Segling i Kroatien

Segling är bra

Segelbåtar är ett bra alternativ för Kroatien. Snabba motorbåtar är inte särskilt populära i Adriatiska havet. Det viktiga är att båten har mycket utomhusutrymme och är bekväm vid ankring. Istriens halvö och Kvarnerviken med regionens huvudstad Pula är en fantatiskt område med en otrolig välbevarad romersk amfiteater som är värd för konserter och evenemang under hela sommaren. Den omgivande landsbygden är full av vingårdar som producerar bra viner. Kuststaden Rovinj är också vacker och mycket värd ett besök. Missade inte stränderna Zlatni Rat på Brac, Dubovica på Hvar, Proizd Island nära Korčula Island och Lovrecina. Vill man prova på kroatiskt nattliv så ska man sikta in sig på Hvar. Det är centrum för nattlivet med kända klubbar och föreställningar av topp DJs. Bra klubbar hittar man även i Split och Dubrovnik.