Sveriges segelkung

Segelbåtar är inte bara till för semester och nöje, det finns en hel del olika tävlingar där man använder olika typer av segelbåtar. Här i Sverige anordnar Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS, ett antal olika tävlingar. Bildat redan 1830 är KSSS ett av de fem äldsta segelsällskap i världen och både det största och det äldsta vi har i Sverige, det håller även titeln som Europas äldsta utanför de brittiska öarna. Redan 1833 anordnade man den första kappseglingstävlingen i Sverige, men man hade då inga priser, detta lade man inte till förrän 1854. Bland de mest kända tävlingarna i Sverige har vi Gotland Runt, en havskappsegling som varje år tar deltagarna runt ön. Även bankappseglingen Sadhamnsregattan är en välkänd i landet, denna utspelar sig vid Sandön som ligger i den vackra Stockholms skärgård.

Sveriges segelkung

Följt genom livet

Sverige kanske inte är det land som har producerat flest stjärnor inom just segelsporten, men vi har en man som varit Sveriges mest framstående. Den värmländske Fredrik Lööf har inte bara en rad mästerskapsmedaljer, han har tagit tre medaljer i OS. Hela hans liv har kretsat kring segling och det är kanske inte så konstigt, redan som 3 åring fick han sin allra första båt. En optimistjolle i trä som hans pappa, Max-Ingvar Lööf byggt till honom. Intresset växte sig större och han började sin tävlingskarriär för Kristinehamns Kanotseglare 1992, här stannade han kvar och tävlade fram till 1996. Det dröjde sedan till år 2000 innan han började tävla för KSSS där han bevisade att han var en riktigt bra seglare, så bra att han vid sex olika tillfällen ställt upp i Olympiska Spelen.

En svensk konstruktion

År 2000 ställde han upp i OS i Sydney, då i grenen finnjolle. Detta är en enmansjolle som har ett storsegel, här bör tävlande vara närmre 190 långa och väga minst 100 kg då själva båten är fysiskt krävande. Båten är dessutom en svensk uppfinning, Uppsalabon Rickard Sarby konstruerade den allra första av dessa och den vann en tävling i konstruktion som det finska seglarförbundet hade utlyst inför Sommar OS i Helsingfors 1952. Som ersättare till Firefly fick finnjollen sitt namn ifrån det faktum att den för första gången seglades i en tävling i Finland. Rickard själv tog brons i detta OS, men den främsta Finnjolle seglaren idag är Fredrik Lööf. Han tog brons 2000 och har vunnit tre stycken VM guld.

Stora framgångar

Francis Sweisguth

Sin andra OS medaljer har Lööf tagit i grenen starbåt, en tvåmanssegelbåt med fock och storsegel. Detta är en av de största kappseglingsklasser i världen, och även en av de äldsta aktiva kappseglingsklasserna. Själva båten ritades så tidigt som 1911 av Francis Sweisguth, en båt som såg sin OS karriär första gången 1932. Till en början var detta en träbåt, men nu för tiden tillverkas den i plast och har en rigg av aluminium. Sverige var med redan 19323 och tävlade i denna klass i OS, och redan då tog vi bronsmedaljen. Nu för tiden är det Fredrik Lööf som är den främsta även inom denna kategori. Tillsammans med göteborgaren Anders Ekström vann han både VM och EM 2004, dock gick det inte alls lika bra i OS i Aten det året där de slutade på en 12:e plats. Men fyra år senare fick de sin revansch då de tog bronset i Qingdao, detta var dock inte guldet som Fredrik siktade på. Inte förrän 2012 fick han hålla detta i sin hand, då med hjälp av Max Salminen.