Världens äldsta tävling  – del 1

Vem hade kunnat tro att den äldsta internationella tävling var en båt sport? Genomförd första gången år 1851, alltså hela 45 år innan de fösta moderna Olympiska Spelen, är America´s Cup den absolut äldsta tävling som dessutom fortfarande anordnas. Denna trofé är den mest eftertraktade av all som sysslar med sport segling. Pokalen dateras till the Great Exhibition 1851, prins Albert organiserade denna för att visa upp den framstående och oöverträffliga Brittiska tekniken för världen. Hit seglade ett syndikat med amerikanska affärsmän från New York över Atlanten på en skonare som hade just namnet America, detta för att representera USA vid utställningen. Under en tävling som anordnades runt Isle of Wight tog denna skonare hem segern, amerikanerna fick då en pokal med namnet the £100 Cup, lustigt nog blev denna ingraverad felaktigt med texten ”100 Guineas Cup”.

Dominerande land

När den amerikanska båten hade passerat den kungliga segelskutan som låg i täten och dessutom firat med att doppa flaggan i vattnet tre gånger, så frågade drottning Victoria vilka som låg på andra plats. Till svar fick hon ”Ers majestät, det finns ingen andra plats”, ord som perfekt beskriver America´s Cup, här eftersträvar man en enskild framgång och bara en första plats är bra nog. Segern vid denna allra första tävling var något som skulle ge USA en inledning på den absolut lägsta perioden utan förlust som skådats inom segelsporten, de kommande 132 åren var de USA som dominerade och såg hur olika båtarna som representerade landet och försvarade pokalen under de 24 tävlingar som anordnades fram till 1983. Men 1983 var det äntligen dags för ett annat land att känna av den ljuva segern, Australia II blev den allra första framgångsrika utmanaren att slå ner USA från första platsen och ta hem den eftertraktade pokalen.

Ioniska investerare

Under de år man har seglat America´s Cup så har denna pokal utövat sin magi på både affärsmän och industi-ikoner som bland annat te-handlaren Sir Thomas Lipton, fastighetslegenden Alan Bond, den flygande pionjären Sir T.O.M Sop tillsammans med Aga Khan, mediakungen Ted Turner, och Harold S. Vanderbilt. Harrold var en amerikansk järnvägschef som vann denna cup två gånger, dessutom var han väldigt engagerad i författandet av de tävlingsregler man satte för seglingen. Just America´s cup är, och har alltid varit, en tävling som drivs av teknologi och pokalen är den överlägset svåraste att få tag på i alla sporter som finns. Endast fyra länder har lyckats komma åt denna sedan tävlingens allra första start för 160 år sedan, USA, Autralien, Nya Zeeland och Schweiz har stolt fått tagit emot den. Som om inte det vore nog med exklusivitet så är det bara fyra städer som har fått äran att agera värd för denna tävling, bara de borde visa hur otroligt svårt det är att ta sig in i den lilla skara som vunnit. Dessa fyra länder och dessa fyra städer kan känna sig otroligt stolta, lagen kan verkligen lyfta på huvudet och se sig själva som de bästa av de bästa.