Världens äldsta tävling – del 2

En tävling som inte haft mer än 4 olika länder som vinnare är helt klart ensam i sitt slag, det finns inte många andra sporter där så få olika länder vunnit. Men något annat om gör just denna tävling väldigt speciell är det faktum att det inte finns någon speciell tidsram för när loppet ska gå av stapeln, sedan det allra första loppet år 1851 har det inte gått av stapeln fler än 34 gånger. Detta beror på att man inte planerar in tävlingen alls, när nästa hålls avgörs helt och hållet av när en kvalificerad yatchklubb utmanar innehavaren av pokalen. Efter att ha förlorat 100 Punds Cup till new york 1851 så tog det mer än 20 år för britterna att utmana och ta tillbaka det som nu kallas America´s cup, efter detta var det även ett glapp på 20 år under andra världskriget och åren efter det.

Pokalinnehavarna bestämmer

BMW Oracle Racing Team

En tävling som anordnas bara då och då blir en väldigt speciell tävling i sig, men när man lägger till reglerna för det så förstår man hur ovanlig den faktiskt är. När troféinnehavarna blir utmanade av ett land så är det dessa som väljer plats, ja inom vissa gränser så klart, man kan inte anordna America´s Cup vart som helst eller när som helst. Dessutom är det landet som försvarar segern som får sätta upp reglerna för loppet, även här inom vissa gränser. Efter BMW Oracle Racing Team från USA utmanade Schweiz och tog hem segern i Spanien så valde de San Fransisco Bay som nästa tävlings ställe. Ett helt klart udda val då man valt att tävla på ställe så långt ut i vattnet att det inte kunnat bevittnas från land, men i Bay var det möjligt. Vindarna här var dessutom mycket kraftigare än på andra ställen vilket gjorde det till en svårare tävling. Denna hölls 2013 och blev en seger återigen för Oracle Team som utmanades av team Nya Zeeland, Aotearoa. Detta lag kom dock tillbaka. Och utmanade dem igen, och år 2017 tog Nya Zeeland hem vinsten när de besegrade USA i loppet som hölls i Bermuda.

Snart dags igen

Det tog inte lång tid för Nya Zeeland att bli utmanade efter denna seger, Italienarna var väldigt sugna på pokalen och kunde därför inte vänta länge alls på att få utmana dem. Nästa race är planerat till år 2021 och denna gången valde Nya Zeeländarna att hålla det på hemma plan, Auckland blir slagfält för nästa spännande race. Hela seglingsvärlden ser länge fram emot att få se nästa slag gå av stapeln och att behöva vänta så länge är visserligen spännande, men samtidigt så är det så maffigt att få beskåda denna tävling att det blir roligare när den hålls oftare. Dock kan man inte anordna tävlingen alltför ofta eftersom alla båtar specialbyggs efter plats och riktlinjer. Varje klubb bygger i hemlighet upp sina båtar i det egna landet, det krävs mycket teknik och specialutrustning för att lyckas klara av att genomföra en tävling som denna.